ROBOT NEWS

Recenzija: HTC 10Željno očekivani HTC 10 stigao je na hrvatsko tržište, a nakon tjedan dana intenzivnog druženja spreman sam otkriti vam baš sve o njemu. Ako iz nekog razloga još niste shvatili, ovo je recenzija HTC 10 super smartphonea.Već nekoliko godina pred predstavljanje nove perjanice iz HTC-a čuje se ona “sad ili nikad” jer tvrtka posljednjih nekoliko godina nije baš imala uspjeha u premium segmentu. Dizajn, kvaliteta izrade i performanse HTC-ovih top modela ni nisu bili upitni, a za slabu prođu krivica se uglavnom svaljivala na kamere, koje nisu bile na razini konkurentskih perjanica. Jednostavno nazvan HTC 10 je stigao i zadatak mu je tajvanskoj tvrtci vratiti glory days. HTC 10 doista ima sve adute da to i učini.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Nije tajna da volim HTC-ov dizajn i pažnju koju posvećuju kvaliteti izrade svojih uređaja. Aluminijski unibody dizajn kojeg furaju sve HTC-ove perjanice još od modela HTC One M7, pristuan je i na aktualnom modelu HTC 10, a doživio je po menu, najvišu dozu rafiniranosti. Prednjica HTC-a 10 nije baš tipična iz nekoliko razloga. Kao prvo nema dvaju zvučnika, nadalje nema one debele crne štrafte ispod zaslona, a nema ni HTC loga. S druge strane imamo i povratak kapacitivnih tipki sa senzorom otiska prstiju u tipci Home. Malo me čudi da nisu našli mjesta za svoj logo. Sumnjam da ga se srame. Možda je logika, vlasnik ionako zna koje mu je marke telefon, a svi ostali će vidjeti logo na leđima. Poviše zaslona je dakle jedan od dva zvučnika, odnosno slušalica, senzori, LED lampica obavijesti te oko selfie kamere. Na lijevom bridu je samo ladica s utorom za microSD karticu, a na desnom ista takva za nano SIM te impresivno izvedene tipke kontrole glasnoće i rebrasta tipka Power. Djeluju robusno industrijski i moćno. Gore je po sredini smješten samo 3.5 mm izlaz za sluše pa primjećujem izostanak IR lampice univerzalnog daljinskog upravljača, koju su imali prethodnici. Donji brid nosi rupicu glavnog mikrofona, reverzibilni USB C konektor za sinkronizaciju i punjenje baterije te rešetkicu drugog BoomSound zvučnika. On je zadužen za dublje tonove, a onaj gornji je visokotonac.Metalna pleća, nose po sredini smješteno, blago stršeće oko glavne kamere s ovalnim otvorom za laserski autofokus i dual LED bljeskalicu. Nešto niže je HTC logo. Metal na leđima je prekinut polikarbonatnim linijama kako bi signal probijao do antena ispod njega. U gornju je umetnut i sekundarni mikrofon. Već rekoh da je dizajn po meni doživio najvišu dozu rafiniranosti pa da pojasnim. HTC 10 u ruci leži bolje od ijednog M modela dosad. bočni su bridovi zasječeni prema natrag i čine uređaj udobnim za držanje. Njegov metal kao da je malo drugačiji od prijašnjeg i znatno je manje sklizak u ruci. Kvaliteta izrade, preciznost u obradi materijala te opći dojam su na najvišem nivou.

ZASLON

HTC je popustio pred pritiscima konkurencije pa je svoj HTC 10 opremio zaslonom u Quad HD rezoluciji Tako on s 5.2 inča dijagonale i 1440 x 2560 piksela raspolaže s oštrih 565 ppi. Riječ je o Super LCD 5 panelu, koji neće baš pružiti onako žive boje kao AMOLED na Galaxyu S7 ali je ipak vibrantniji od prijašnjih verzija. Jačina osvjetljenja je također više no solidna pa je lijepo čitljiv unutra i na direktnom udaru sunca, premda bi i tu uvijek željeli više i jače. Čitljivost pod kutom je odlična pod uvjetom da ne nosite polarizirane sunčane naočale jer kroz njih nećete vidjeti gotovo ništa. Zaštićen je Gorilla Glass 4 zaštitom. HTC-ov zaslon nema always on opcije prikaza obavijesti, kakvu furaju LG G5 i Galaxy S7. S obzirom da nije jedna ni druga izvedba nisu savršene, ne nedostaje mi. Tu je LED lampica, a jednostavnim tapkanjem po zaslonu ga nakratko uključim, vidim što me zanima i jednako tako ga isključim. Ako mene pitate, zaslon je izvrstan, a sve drugo je stvar ukusa.

KAMEREKao što već rekoh, kamera je ono što je HTC morao popraviti i s modelom HTC 10 je mašala uspio. Ima dvije odlične kamere i to obje optički stabilizirane. Na leđima fura isti onaj senzor kakvog ima Nexus 6P, s dodatkom optičke stabilizacije. Otvor blende je f/1.8, a ima i brzi laserski autofokus s dual LED bljeskalicom. Uz full HD i 4K video snima i Slo Mo te hyperlapse videozapise. Živimo u selfie vremenima pa će vas veseliti prednja optički stabilizirana kamera sa 5 MP senzorom, otvorom blende f/1.8, 1080p videom i virtualnom bljeskalicom za selfije u mrčini. Činjenica da su pikseli glavne kamere veličine 1.55µm najavljuje upijanje puno svijetla u uvjetima slabijeg osvjetljenja, a auto HDR opcija također će pomoći kad to bude potrebno.U automatskom režimu rada, sve ćete prepustiti prilično dobro posloženim algoritmima. Dodirom zaslona ćete usmjeravati fokus kamo želite, a malenim klizačem kompenzirati ekspoziciju, kako u fotoaparatu, tako i dok snimate video. Laserski autofokus je prilično brz premda je bilo slučajeva kada je za snimanja videa šarao uokolo.

U Profesionalnom režimu rada kontrolirati možete ISO osjetljivost (do 3200), balans bijele, duljinu ekspozicije (do max 2 sekunde) i fokus. Sve to je dostupno u fotoaparatu, no ne i video kameru, kako je to moguće na recimo LG V10 zmaju.

S desne strane tražila imamo veliku tipku okidača fotoaparata, niže tipku za odabir videokamere te tipku za skok u galeriju. S lijeve strane su kontrole za uključivanje bljeskalice i HDR načina rada. Između njih je kvačica koja poziva da je povučete udesno. Tamo se kriju razni Načini snimanja: Zoe način, Profesionalni, panoramski, hyperlapse, slow motion kao i dva načina za fotografiranje i snimanje selfija.

U postavkama birate između nativnih 4:3 i 16:9 fotografija od 9 MP.

Selfie kamera ima senzor od 5 MP, solidan otvor blende f/1.8 te optičku stabilizaciju. Ako vam treba tu su i algoritmi uljepšavanja te virtualna bljeskalica pa će vas u mrčini osvijetliti zaslon.

Pozdravljam relativno brzo pokretanje kamere dvostrukim klizanjem prsta preko isključenog zaslona.

SOFTVERHTC 10 dolazi s Androidom 6.0.1 prekriven najsvježijim HTC Sense sučeljem, koje dolazi u najmršavijoj izvedbi dosad. Naime, HTC je iz Sensea izbacio cijelu hrpu svojih aplikacija poput Galerije, Glazbe, Kalkulatora i sličnih da sam ih čak potražio na xda developers i instalirao ručno.

Zaslon zaključavanja nudi prečace iz doka s Početnog zaslona te prikaz vremena, vremenske prognoze i pristiglih obavijesti. Budete li koristili senzor otiska prstiju nećete ga često viđati osim kada samo želite vidjeti ima li novih obavijesti pa ćete ga probuditi dvostrukim tapkanjem. Kliznete li prstom preko isključena zaslona prema gore, skočit ćete direktno na Početni zaslon.HTC Sense onako na prvu izgleda identično, podržava prilagodbu izgleda temama i svakog pojedinog elementa sučelja. Tema je mali milijun, a uz standardan izgled sučelja i ikonica, moguće je uključiti i nekakav slobodni stil u kojemu ćete umjesto ikonica imati sličice kuća, vrtuljaka, cvijeća i inih ludosti, no ako vam se sviđa, zašto ne.

Stranice početnog zaslona uređujete mapama, prečacima i widgetima po želji, a na dnu je dock s četiri prečaca po volji i onim petim za skok u ladicu sa aplikacijama.Copyright © ROBOT NEWS by Edin Terzic & Damir Kadic